Czym się kierować przy wyborze urządzeń grzewczych dla gastronomii?
Szykując się do otwarcia lokalu gastronomicznego, rodzaj urządzeń grzewczych, ich liczbę oraz rozmieszczenie musimy ustalić już na etapie planu budowy czy też remontu kuchni. Pod uwagę tu brać musimy przede wszystkim nasz budżet oraz możliwości techniczne przestrzeni, jaką dysponujemy, ale także projektowane menu. Również jeśli planujemy z czasem rozwinąć działalność, warto to uwzględnić, zostawiając chociażby miejsce na kolejne, dokupowane z czasem urządzenia.
Trzonem całego zaplecza grzewczego jest niewątpliwie kuchnia wolnostojąca, na której licznych palnikach będzie można przygotowywać jednocześnie kilka różnych potraw. Jak wiele? Musimy odpowiedzieć sobie na to pytanie (planując także m.in. liczbę stolików w części reprezentacyjnej lokalu), aby dokonać wyboru spośród dostępnych możliwości. Na rynku dostępne są kuchnie dwu-, cztero-, sześcio-, ale również nawet dwunastopalnikowe.Prąd czy gaz
Być może ważniejszym jeszcze czynnikiem niż tylko liczba palników jest jednak to, czy kuchnia będzie zasilana gazem (ziemnym albo z butli), czy też będzie ona pobierać sieciową energię elektryczną. Tutaj kluczowe są możliwości samego lokalu. Istotne jest też rozważenie kosztów późniejszej eksploatacji. Kuchnie gazowe są pod tym względem zazwyczaj tańsze od elektrycznych. Wymagają jednak z kolei spełnienia rozmaitych wymogów bezpieczeństwa, takich jak np. przynajmniej półmetrowe oddalenie kuchni od okna (zmniejszające ryzyko zgaśnięcia płomienia) czy wentylacja grawitacyjna w pomieszczeniu. – Również osoba dokonująca instalacji musi posiadać odpowiednie uprawnienia – przypomina producent specjalistycznego sprzętu dla gastronomii, firma Jugema. Jeżeli któryś z warunków umknie naszej uwadze, może się to skończyć nałożeniem na nas bardzo surowej kary w przypadku ewentualnej kontroli. Znacznie bezpieczniejsze, choć też droższe w eksploatacji, są kuchnie elektryczne. Nieco bardziej energooszczędne będą te z płytą indukcyjną zamiast ceramicznej, wymagają one jednak użycia specjalistycznych garnków i patelni o płaskim dnie. Jeden i drugi rodzaj płyt czyści się znacznie łatwiej niż płyty żeliwne, stosowane w kuchniach gazowych. Te ostatnie są natomiast bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, szybciej też mogą się rozgrzać do pożądanej temperatury. Trudno jednoznacznie orzec, które z opisanych rozwiązań jest najlepsze ze wszystkich. Spotykane są i takie, i takie. Trzeba po prostu zdecydować, które z wartości mają dla nas priorytetowe znaczenie.Nie tylko kuchnia
W przypadku pieców, czyli kolejnego kluczowego urządzenia grzewczego w gastronomii, nieco łatwiej jest wskazać na faworyta. W tej chwili odchodzi się bowiem od popularnych do jeszcze całkiem niedawna pieców gazowych na rzecz pieców elektrycznych. Piece gazowe są tańsze w eksploatacji, ich częstym problemem jest jednak samoczynne zagaszanie płomienia, a także nierównomierne opiekanie potraw związane z punktowym usytuowaniem źródeł ciepła. Mechanizmy grzewcze pieców elektrycznych eliminują te problemy, zaś dodatkowe funkcje, takie jak termoobieg czy system wykorzystania pary wodnej, pozwalają na szybsze i efektywniejsze przygotowanie potraw. Oprócz kuchni i pieców (w wyborze których należy wziąć pod uwagę również indywidualne parametry, chociażby takie jak moc) w gastronomii zastosowanie znajdują także inne urządzenia grzewcze, nieco bardziej wyspecjalizowane, a zatem takie, których zakup ściśle związany jest z tym, co planujemy serwować naszym gościom w lokalu. W jednym przyda się patelnia uchylna, w innym frytkownica, jeszcze inny nie obejdzie się bez grilla albo chociaż płyty grillowej. Kotły warzelne i bemary to kolejne urządzenia, które spotkać można coraz powszechniej. W pewnych lokalach zaś wciąż poczesne miejsce zajmować może… mikrofalówka. Wszystko zależy od tego, jaki typ potraw planujemy przyrządzać. Z pewnością znajdziemy sprzęty odpowiadające naszym potrzebom, możliwościom i oczekiwaniom – grunt to określić je wszystkie przed przystąpieniem do poszukiwań idealnych dla nas urządzeń grzewczych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana