Na jakiej wysokości ustawić stół gastronomiczny, by zapewniał komfortową pracę?
Stół gastronomiczny to podstawa każdej sprawnie funkcjonującej kuchni. Stół ma zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą, niezbędną do przygotowywania posiłków. Poszczególne rodzaje stołów różnią się wymiarami, kształtem i wielkością, a zatem bez problemu można dobrać odpowiednie do danego lokalu gastronomicznego rozwiązanie.
Rodzaje stołów gastronomicznych
Meble gastronomiczne najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w utrzymaniu czystości i nadaje się do kontaktu z żywnością. Producent mebli gastronomicznych KOMAT oferuje:
Stoły centralne – przypominają nieco wyspy kuchenne. Mogą zostać wyposażone w szafki i półki w dolnej części.
Stoły przyścienne – zwykle mają szeroki rant od strony ściany, co zapobiega zabrudzeniom. Mogą mieć szuflady, półki i szafki.
Stoły gastronomiczne ze zlewem – dostępne są stoły pod zlewozmywaki jedno i dwukomorowe oraz zlewy z ociekaczami.
Stoły do zmywarek – są to stoły załadowczo-wyładowcze, które wyposażone są w półkę na zmywarkę. Mogą mieć otwory na odpadki.
Stoły mogą być wyposażone w kółka jezdne oraz różnego rodzaju nadstawki. Aby praca była komfortowa, wysokość stołu musi być dostosowana do wzrostu pracowników. Zwykle wysokość blatów mieści się w zakresie od 80 do 100 cm. Pojedyncze stanowisko pracy powinno mieć długość 150 cm i głębokość 80 cm.
Charakterystyka stołów gastronomicznych
Meble ze stali nierdzewnej idealnie sprawdzają się w lokalach gastronomicznych – gładka powierzchnia stali nie chłonie zabrudzeń i w łatwy sposób można zachować higieniczną czystość. Stal nierdzewna jest biologicznie obojętna i nie wchodzi w reakcje z żywnością – nie wpływa na smak ani zapach przygotowywanych potraw. Stoły ze stali nierdzewnej można myć silnymi detergentami, które nie wpływają na powierzchnię stali, a codzienne zabrudzenia z łatwością można usuwać wilgotną ściereczką.
Stal nierdzewna jest materiałem bardzo odpornym na uszkodzenia mechaniczne i uderzenia ostrymi narzędziami, na przykład nożem. Nie koroduje i dobrze sobie radzi przy kontakcie z gorącymi naczyniami oraz nie deformuje i nie wygina się pod wpływem ciepła i wilgoci. Stoły ze stali nierdzewnej dostosowane są do przenoszenia ogromnych ciężarów, na przykład wielkich naczyń z potrawami lub profesjonalnych sprzętów gastronomicznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana